Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin yönetimi Rektör, Senato, Yönetim Kurulu ve Genel Sekreterlikten oluşmaktadır.
Üniversite Senatosu 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 14.maddesine göre Rektörün başkanlığında, rektör yardımcıları, dekanlar ve her fakülteden fakülte kurullarınca üç yıl için seçilecek birer öğretim üyesi ile rektörlüğe bağlı enstitü ve yüksekokul müdürlerinden teşekkül eder. Üniversite Yönetim Kurulu 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 15. Maddesine göre Rektörün başkanlığında dekanlardan, üniversiteye bağlı değişik öğretim birim ve alanlarını temsil edecek şekilde senatoca dört yıl için seçilecek üç profesörden oluşur.
Üniversitemizin akademik birimleri Enstitüler, Fakülteler, Yüksekokullar, Meslek Yüksekokulları, Uygulama ve Araştırma Merkezleri, Rektörlüğe Bağlı Birimler'den oluşmaktadır.
Hızla gelişen üniversitemiz 1 adet Enstitü, 16 adet Fakülte, 1 adet Yüksekokul, 8 adet Meslek Yüksekokulu, 20 adet Araştırma Merkezi, 8 adet Rektörlüğe Bağlı Birim bulunmaktadır. Üniversitemiz 1.539 öğretim elemanı ile eğitim vermektedir.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Ülkemizdeki devlet ve vakıf üniversitelerinin yanında Vakıf destekli devlet üniversitesi olarak üçüncü bir model oluşturmaktadır. Bir devlet üniversitesi olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi kurulduğu günden günümüze, Türkiye'nin en büyük hayırseverlerinden biri olan İzzet Baysal'ın kurduğu vakıf tarafından desteklenmektedir.
Devletimizin imkanlarına ek olarak, İzzet Baysal Vakfı’nın yatırımlarıyla Üniversitemiz kısa sürede mükemmel bir fiziki yapıya ve üstün bir teknolojik donanıma ulaşmıştır. Akademisyenlerin uluslararası ölçekteki başarılarına destek veren Vakıf ayrıca başarılı öğrencilere de burs desteği sağlamaktadır.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi kampüsleri ,öğrenciler için geniş sosyal ve kültürel olanaklar sağlamaktadır.İzzet Baysal Kültür Merkezi'ndeki 514 kişilik Mavi Salon ve 208 kişilik Pembe Salon ile İzzet Baysal Tıp Fakültesi Morfoloji binasındaki 350 kişilik salonda yıl boyunca sempozyum, panel, konferans, konser, tiyatro film gösterimi gibi etkinlikler yapılmaktadır.
Kültür Merkezi'nde bulunan Sergi Salonu çeşitli sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmakta, Bale ve Halk Dansları Salonu da yoğun olarak kullanılmaktadır. Üniversite bünyesinde ki kırkı aşkın öğrenci topluluğunun sürekli olarak kullandığı Merkez'de İzzet Baysal'ın hayatından kesitler yansıtan bir müze de bulunmaktadır.
Bolu Belediyesi 1990 yılında 11 Mayıs’ı “İzzet Baysal Şükran Günü”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ise 1995 yılından itibaren “İzzet Baysal Günleri” olarak ilan etmişler, 2002 Yılından itibaren ise “İzzet Baysal Şükran Günleri” olarak kutlanmaktadır. 2007 Yılında Bolu Valiliğinin önderliğinde “İzzet Baysal Şükran Günleri Kültür, Sanat ve Turizm Festivali Yönergesi” hazırlanarak, kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin görüşlerine sunulmuş, 07.11.2008 tarihinde imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Yönergenin kabulünden sonra her sene Mayıs ayının 11,12 ve 13’üncü günlerinde (3) gün festival havasında kutlanacaktır.
13 Mayıs 2012 tarihinde Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında yapılan toplantıda alınan karar gereği 2013 yılından itibaren bu kutlamalar Bolu Kent Konseyi tarafından organize edilerek, “İzzet Baysal Şükran Günleri” olarak kutlanacak. Valilik, Belediye ve Üniversite ile diğer kurum ve kuruluşlar gerekli desteği sağlayacaklardır.